Yazılım Projelerinin Kötü Alışkanlıkları — 1 | Mükemmele Bağımlılık

Alihan Koç
2 min readOct 2, 2020

--

Merhabalar ✋, yazılım projelerinin kötü alışkanlıkları yazı dizisi ile karşınızdayız. Bu seride yazılım geliştirirken yapmamamız gerekenlere kısa kısa (bayağı kısa) değinmeye çalışacağız. Konuları kendi deneyimlerimizden derledik.

Hep şöyle derler: yazılım projeleri doğar, büyür, yaşar ve ölürler. Yani bir yaşam döngüleri vardır. Madem bu şey canlı o zaman kötü alışkanlıklara da sahip olabilir mi? Olur bence.

Bizim yazılım akşamları kafayı çekiyor işini doğru yapmıyor abi deseniz o kadar üzülmem de bu yazılım mükemmele bağımlı derseniz üzülürüm. Çünkü mükemmele bağımlı projeler bitmez. Kötü proje işini iyi kötü yaparken bitmeyen proje işini hiç yapamaz. 🐼

Burdan sonrasını okumak sıkıcı olacak muhtemelen. Siz zaten mevzuyu anladınız. Biz yine de nedeninden biraz söz edelim ve yazıyı bitirelim. ❤️

Çünkü insan nefsi nankördür. O da olsun, bu da olsun, şu özelliği de ekleyelim, şuradaki buton 1px sola kaymış, şu rengin 16'lık sayı düzenindeki hex kodu 1 sayı ileride (bilgisayar bile renk farkını anlamıyordur), falan, feşmekan. Halbuki mükemmel olmak zorunda değil ki! Bırak çalışsın.

Türkiyede start-up kültüründeki en büyük problem bu bence. Start-up çöplüğü oldu memleketimiz bitmeyen projeler ve ürünü çıkaramadan şirketi kapatanlar yüzünden. Bitmiyor çünkü projeler.

Çok iyi biliyorum çünkü benim de bu yüzden bitmeyen projelerim var 😆. İtiraf geldi. Çalıştığım bir projede dedik ki abi MVP yapalım, değerli bir şeyler çıkaralım, her şeyi bir anda tamamlama şansımız ve bunun için bütçemiz yok. Mükemmel olmak zorunda değiliz dedik. Zaten bütçe falan olsa bile yanlış bir yaklaşım. Belki müşterinin hiç ihtiyacı olmayan bir özellik ekleyeceksin. Bırak bir çalışsın insanlar ne istiyor bir gözlemle ona göre eklersin ne ekleyeceksen.

Neyse konuya dönelim; dedik ki MVP yapalım ama MVP bitmedi çünkü mükemmel MVP yapmaya çalıştık. 😫 Projenin bir yerinde datepicker lazım oldu. 1 gün 2 kişi en güzel datepicker eklentisi aradık. Bulamadık istediğimizi, 4–5 gün de kendimiz yapmaya çalıştık, istediğimiz olmadı. Dışarıdan birine yaptırdık 1 hafta falan sürdü. O da olmadı. Sonra bootstrap datepicker kullandık. Yani en başta 10 dk da yapsak kurtulacağımız işi tam tamına 2 haftada yaptık. Bu proje biter mi? Bizce bitmez. Bitmedi de zaten.

Son 4–5 senemi yurtdışındaki şirketler için çalışarak geçirdim, onlarda en beğendiğim cümle:

Let it work!

Bırak çalışsın diyorlar. Süper olmasın, aşırı mühendislik yapma diyorlar. Bu yüzden başarısız proje oranları daha düşük. Bu mevzu gerçek bir bağımlılık, bir hastalık gibi. Peşini bırakmıyor insanın. O sizi bırakmaz, siz onu bırakacasınız. Ben bıraktım. Tavsiye ederim.

Bol şans. 🙌

--

--